Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Buddha születése

2009.07.27

Sziddhárta születése

Sziddhárta herceg 2500 évvel ezelőtt született egy észak-indiai királyi családban. Születése alkalmából rendezett ceremónián egy híres jövendőmondó megjósolta: hatalmas király, vagy kimagasló vallási vezető válik Sziddhártából. A jövendőmondó jóslata mélyen megérintette az uralkodót, mivel azt akarta, hogy mikor ő meghal, fia legyen a király. Ezért úgy döntött,hogy nem engedi fiának, hogy spirituális ismeretekhez jusson, ezért Sziddhártát a palotába zárva tartotta, és mindent megadott neki, azért hogy élvezze a z életet.

 

A palotán kívül

Kép Sziddhárta ifjúsága fényűzésben telt. Azonban egy napon eszébe jutott, hogy még soha nem járt a palotán kívül. Nagyon kíváncsi volt: vajon mi lehet a szobák falain túl? Így az apja kénytelen volt elvitetni a fiatal herceget a szomszédos városba, de előbb szolgái lelkére kötötte, hogy tartsák távol Sziddhártát mindentől, ami az élet sötét és fájdalmas részéhez tartozik. A parancs ellenére a fiú meglátott egy beteget, egy idős embert és egy halottat.. Ez nagyon felzaklatta őt, hisz megértette, hogy egyszer minden élőlény -magát is beleértve- végül megtapasztalja a betegség, az öregség és a halál fájdalmát és keserűségét.

 

Szökés

Sziddhárta egy folyóhoz ment, hogy felfedezésén elmélkedjen.Kép Az úton találkozott egy nagyon szegény, rongyos ruhájú, szent emberrel, akiből csak úgy áradt a boldogság és a belső béke. Ekkor a fiatal herceg megértette, hogy van kiút az öregségből és a halálból. Már azon az éjjen megszöködt a palotából, és a mesterhez csatlakozott vándorlásában. Sziddhátra ettől a mestertől megtanulta meditációt és vallásfilozófiát. Azonban ezeknek a tudásoknak a birtokában sem tudott megszökni az egyre közeledő halál elől.

 

Felébredés

Sziddhárta egy fa alatt mély meditálásba kezdett. Elhatározta, hogy addig nem ébred fel, amíg rá nem jön a megoldásra- vagyis míg el nem jut a felvilágosodás állapotába. Hét napot töltött elmélyült meditációban. Ezalatt a hét nap alatt megtapasztalta, milyen nagy a vágy arra, hogy felkeljen. Ám őKép rendíthetetlenül folytatta meditációját. A nyolcadik nap hajnalán, mikor az esthajnal csillag fénye átszűrődött a faleveleken, Sziddhátra Buddha lett- eljutott a Nirvánába. Rádöbbent: a szenvedés létezik; a szenvedés oka a vágyakozás; a szenvedésnek véget vethetünk; és hogy van egy ösvény, amely a szenvedés -ezzel együtt a vágyakozás- végéhez és a felébredéshez vezet.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.