Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tai-Chi

 

Eme ősi kínai gyakorlat a jin-jang elméletére, a természettel Kép összhangban álló életre, az 5 elem tanára, a Tao te king és a Ji-king tanításaira épülnek, amelyeket mozgásba ültettek át. Célja nem csupán a legyőzhetetlen harcos, hanem a taoista eszménykép, a tökéletes, vagy igaz ember kifejlesztése. Ez az ember bölcs, kiegyensúlyozott, és erőlködés nélkül tud úrrá lenni az életben elé kerülő nehézségeknek. Az "igaz ember" célját a természeti törvényszerűségek felismerésén, a harmónia megtalálásán és belső erőinek kifejlesztésén keresztül éri el.

Egyensúly és harmónia

 

A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzottKép düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amelyet a szervezet stresszállapotban termel.
Önmagunk elfogadása és a békés érzelmek pedig a laboratóriumi módszerekkel is kimutathatóan növelik az immunrendszer védekező sejtjeinek a számát. A tai chi gyakorlása tehát jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, harmóniát teremt az ember és a környezet, a szellem és az érzelem között. Elűzi a mindennapi stresszt.

 

Az elme lecsendesítése

 

A tai chi néhány perces csenddel keződik, miközben figyelmünk a légzésre összpontosul. Az ellazulás és összpontosítás segít abban, hogy ráhangolódjunk másokra, és fogékonyabbak legyünk mindarra, ami körülöttük történik. A mai ember hétköznapjai zavarosak és feszültséggel telítettek. Életét felőrlik a múlt eseményei és a jövőért érzett aggodalom. A kínaiak szerint az örökös aggódással életerőt, csit vKépeszítünk. De ha tudatában vagyunk a pillanatnak, akkor növeljük magunkban az életenergiák áramlását.

A tai chi technika

A testnek a levegő a legfontosabb tápláléka. A természetes belégzés során a tüdő teljesen megtelik levegővel, ami elnyomja a rekeszizmot és a has kitágul. A felnőtt emberek többsége azonban a mellkasába veszi a levegőt, ami szorosan hozzájárul az állandó feszültségérzéshez A legfontosabb tehát a tudatos hasi légzés elsajátítása és a bemelegítés. A gyakorlatok segítenek abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen. Ezek elsajátítása után kezdődhet az alapmozgások kidolgozása. A mozgásrendszert ma már könyvek segítségével és különböző tanfolyamokon is megtanulhatjuk.